Despre noduri si semne

Mi-am permis sa-l parafrazez pe maestrul Nichita. De ce noduri, si de ce semne?

Pentru ca designul grafic comunica prin semne, altfel nici nu are cum. Fie ca este vorba de semne simple, un punct, o linie, o pata de culoare, fie ca e vorba de semne ceva mai complexe – litere, simboluri grafice, fie ca vorbim despre nivelul maxim de complexitate – imagini, desene, ilustratii. Si toate elementele astea se leaga. De aici si nodurile de care ziceam.

Identitatile grafice si entitatile pe care le reprezinta trebuie sa reflecte valorile, datele demografice, psihologia publicului pe care il vizeaza. Cele mai multe elemente esentiale ale unei identitati vizuale – forma, culoare, pattern – inseamna lucruri difeite pentru audiente diferite. Intelegerea publiculu, a contextului, a circumstantelor hraneste procesul de creatie, dezvoltarea unei identitati vizuale, si o directioneaza spre atingerea efectului dorit.

Experienta mi-a demonstrat, in timp, ca trebuie sa pui cel putin cateva intrebari esentiale inainte sa te apuci de treaba:

– Este vorba o identitate vizuala noua [pentru un produs/serviciu nou]? Clientul a mai avut alte identitati vizuale inainte? Vrea sa updateze o identitate veche? Daca da, cum arata vechea imagine?

– Cu ce ce ocupa clientul? Si aici, nu ma refer numai la domeniul in care activeaza, ci cum lucreaza, cum anume ii defineste cultura organizationala?

– Cum anume se diferentiaza clientul de ceilalti? Ce il face unic? Se poate reformula in genul “Suntem singurii care …”

– Cui se adreseaza clientul? Aici poate fi foarte complicat, pentru ca publicul tinta poate sa nu fie cel la care te astepti. Am auzit multe povesti cu oameni care se adresau unui anumit public tinta, dar fara sa stie. Nu stiu daca v-ati uitat la Mad Men, e o faza pe undeva prin primele episoade, cand testau niste deodorante sub presiune [printre primele aparute] – desi erau pentru barbati, targetul era alcatuit in mare parte din femei – conteaza la fel de mult si cine il foloseste, si cine il cumpara!

– Cum se poate conecta emotional clientul cu publicul tinta? Ce anume impresioneaza publicul tinta, ce il face sa rezoneze? Aici, de asemenea, poate fi dificil pana ajungi sa ai insight-urile care iti trebuie. Ce face publicul tinta, zi de zi? Cum doarme, cand pleaca la serviciu [daca e cazul], ce mananca, ce bea, ce locuri frecventeaza, cum se relaxeaza? Ce carti citeste, la ce filme se uita, practic, orice informatie de genul asta iti poate fi de folos.

La multe dintre aceste intrebari se raspunde in brief-ul de creatie, daca exista. Si ar fi bine sa existe. Sunt putine cazuri in care brief-ul ramane asa cum a fost formulat, la inceput, de cele mai multe ori se aduc modificari, se scot elemente, se adauga altele. Si daca apar nelamuriri, nu ar trebui sa te sfiesti sa pui intrebari care te-ar ajuta. Intr-adevar, respectarea unui deadline este foarte importanta, iar unele intrebari pe care le adresezi pot sa te bage mai mult in ceata, decat sa iti clarifice situatia. Dar, pentru un rezultat cat mai bun si potrivit nevoilor clientului tau… eu zic ca este nevoie si de asa ceva.

Succes! Ma gandesc daca unele servicii sau produse au nevoie de brand, de identitate vizuala, sau nu. Poate o sa scriu si despre asta 🙂

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://wordrainink.wordpress.com/2012/06/05/despre-noduri-si-semne/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: